Laboration: Vilken pepparkaksdeg är bäst till pepparkakshus?

Övergripande frågeställning: 1.Vilken pepparkaksdeg är bäst till pepparkakshus? 2. Hur mycket pepparkaksdeg går det åt till 1 dm²

När man ska göra en vetenskaplig undersökning så är det viktigt att det bara är det som man ska undersöka som får variera. Allt annat måste vara exakt lika. I det här fallet ska vi undersöka fyra olika degar, en med bakpulver, en med hjorthornssalt, en med bikarbonat och en utan jäsmedel alls.

img_12451

När man gör torra kakor kan man använda tre olika sorts jäsmedel.

Hjorthornssalt, bakpulver och bikarbonat. I den här laborationen ska. I undersöka vilket som passar bäst till den deg som vi ska göra pepparkakshus av?

Fakta om de olika jäsmedlen.

kemiskt-jasmedelAtt fundera över: Vad är viktigt när det gäller resultatet på pepparkaksdelarna när det gäller pepparkakshus? Vad är det vi ska undersöka när det gäller de fyra olika degarna?

Ni kommer att få en liten bit av fyra olika degar som ni ska göra en liten provbakning av.

Ni ska göra en tabell där ni för in era resultat i.

Som vanligt ska du göra en dokumentation av undersökningen. Den ska innehålla:

  1. Metod
  2. Material
  3. Resultat ( Tabell )
  4. Slutsats ( Svar på den övergripande frågan)
  5. Tänkbara felkällor
  6. Hur man eventuellt skulle kunna göra för att få ett säkrare resultat.
  7. Förslag på andra undersökningar som vi skulle kunna göra för att undersöka vilken pepparkaksdeg som är bäst. Det vill säga undersöka andra faktorer än jäsmedlet.

Lycka till!

larandematris-laboration-pepparkaksdeg

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *